Nieuws

Dodenherdenking bij de Sluis in Born

Op donderdag 4 mei herdenken wij aan de Sluis in Born de beide slachtoffers van het beginnende orlogsgeweld op 10 mei 1940, Harrie Custers uit Einighausen en Piet Walraeven uit Maastricht.

Wij willen hier vandaag weer even bij hen stilstaan en hen gedenken. Dan vertellen wij weer het verhaal van toen, waar op die mooie lenteavond het noodlot in bunker 61 toesloeg voor deze twee dappere mannen die trouw hun plicht vervulden, zeker als wij weten dat soldaat Piet Walraeven op donderdag 9 mei terugkomt na een bezoekje aan ijn vrouw en kind in Maastricht.

Zijn vrouw smeekt hem nog om thuis te blijven vanwege het dreigende gevaar, maar nee, Piet laat zijn makkers niet in de steek en fietst terug naar Born waar hij nog vlug een kaart schrijft aan zijn vrouw met de mededeling dat het nu wel erg spannend wordt en alle verloven zijn ingetrokken. Hij eindigt met 'kussen voor jou en Pietje', en 'nog maar enkele dagen en nachten en je kunt mij weer verwachten'. Niet wetende dat dit het laatste bericht is dat zijn vrouw van hem krijgt.

Harrie Custers lag zwaar gewond in de binker en stoerf drie dagen later in het ziekenhuis van Sittard. Dit was het begin van een lange, donkere en trieste tijd voor de nabestaanden en talloos vele andere lotgenoten, voor wie de oorlog slechts enkele uren duurde, maar wel de zwaarste tol eiste in de bloei van hun leven.

In het monument op deze plaats voor hen opgericht blijven Harrie Custers en Piet Walraeven in ons midden en roepen als TROUWE WACHTERS ons op HUN VOORBEELD te volgen in de nog steeds voortdurende strijd tegen zinloos oorlogsgeweld, onderdrukking en discriminatie. 'Den Vaderland getrouwe bleven zij tot in hun dood'....

Het verhaal blijft altijd hetzelfde, ook na zoveel jaren, maar laten wij dit verhaal ieder jaar weer vertellen op 4 mei, ieder jaar weer aan de Sluis, even een half uur stilstaan, om hen te gedenken die hun leven hebben gegeven zodat wij in vrijheid verder konden leven, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Hun dood schept diepe verplichtingen aan ons allen en aan hen die na ons komen.

 

|Doorsturen
Ook hier adverteren?


Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer