Over Born

Born (Bor) is een kerkdorp in de zogenaamde ‘taille’ van Limburg. Een smal gedeelte van Nederland dat Zuid-Limburg met de rest van het land verbindt. Vanuit de dorpskern is de afstand tot de Belgische grens hemelsbreed 2,5 kilometer westwaarts en tot de Duitse grens 4,7 kilometer oostwaarts. Vanaf de bebouwingsgrenzen zijn deze afstanden nog kleiner.

Born ligt langs het Julianakanaal, waar ter hoogte van het dorp een sluis ligt. Deze is in 2010 helemaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor grotere vaartuigen.

Born is met name bekend door de huisvesting van NedCar, de grootste Nederlandse autoproducent.

Born was samen met de kerkdorpen Buchten en Holtum een zelfstandige gemeente tot 1 januari 1982. Op die datum werd ten gevolge van gemeentelijke herindeling een nieuwe gemeente gevormd door grotendeels de opgeheven gemeenten Born, Grevenbicht en Obbicht en Papenhoven. Deze gemeente, die de naam Born kreeg, fuseerde in 2001 met de gemeenten Sittard en Geleen tot de nieuwe gemeente Sittard-Geleen.

Het gebied waarin Born ligt is dichtbebouwd, deels door industrie (havengebied, NedCar) en deels door woongebied. Born is recentelijk uitgebreid met de wijk Aldenhof, waardoor Born nu tegen het buurdorp Buchten is gelegen. Ook het voormalige gehucht Hondsbroek is helemaal opgegaan in Born. Daarnaast is er rondom het dorp ook natuur; aan de oostzijde ligt het Limbrichterbos en aan de zuidzijde de Graetheide.

Centraal in het oude gedeelte van Born staat een Rooms-katholieke kerk uit 1906 van de parochie H. Martinus. De bakstenen Sint Martinuskerk is een neogotische kruiskerk, ontworpen door de Roermondse kerkarchitect Caspar Franssen. Diens zoon, Joseph Franssen, ontwierp later de kruisbeuk die in 1959 werd aangebouwd.

In het dorp stond al een veel oudere kerk. De sloop hiervan vond enkele jaren na de bouw van de nieuwe kerk plaats. De Pastorie van deze kerk is wel bewaard gebleven. Hierin is tegenwoordig een horeca zaak gevestigd.

Bij het centrum van Born staan de overblijfselen van een oude waterburcht. Dit kasteel werd gebouwd in 1666 op de plaats waar een nog ouder kasteel heeft gestaan. De eerste vermelding daarvan dateert uit 1154. Door brand werd het kasteel in 1930 verwoest. Daar later geen restauratie volgde, is het in de loop der jaren steeds meer in verval geraakt. In 1955 werd het verkocht aan de toenmalige gemeente Born. De bijbehorende voorburcht werd tussen 1989 en 1990 hersteld en functioneerde nadien als gemeentehuis. Rond de ruïne is een dierenpark aangelegd.

Kengetallen
> Aantal inwoners: 8.000
> Man/Vrouw: 49,3% / 50,7%
> Woningen: 3.040
> Woningwaarde: € 206.000
> Aantal huishoudens: 3.255
> Hoge inkomens: 20%
> Lage inkomens: 38%
> Aantal auto’s: 4.100
> Aantal motoren: 395

Bron: Funda.nl, maart 2012

Ook hier adverteren?


Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer