Schutterij Sint Martinus uit Born won op het OLS 2022 in Meijel de schietwedstrijd en haalde daarmee d’n Um en de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest naar Born.

Foto’s terugkijken?

Alle foto’s van de onze OLS fotografen zijn terug te kijken via smugmug

Nieuws archief

De organisatie van het OLS 2023 heeft ruim drie maanden na het feest de balans kunnen opmaken en op basis van de statuten besloten om een bedrag van 85.000 euro beschikbaar te stellen voor de vrijwilligersuren die zijn gemaakt tijdens het succesvolle schuttersfeest in Born, medio dit jaar. In de statuten van de organiserende stichting staat namelijk dat de helft van het positieve saldo ten goede komt aan de organisaties die door de vrijwilligers hiervoor zijn aangewezen.

De vrijwilligers hebben allemaal samen ruim 31.000 uur gewerkt waardoor in eerste instantie een uurvergoeding van 2,75 euro beschikbaar zou komen voor de verenigingen en instanties die zich hebben aangemeld. De leden van schutterij Sint Martinus Born hebben afgelopen week besloten om ruim 8.000 euro te doneren aan de Stichting OLS Born 2023 ‘als dank en waardering voor alle hulp bij het welslagen van het prachtige OLS- feest in Born’. Dit leidt tot een uitkering van 3,00 euro precies per vrijwilligers-uur.

Hoeveel de aangemelde clubs in de regio precies krijgen, is uiteraard afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat gewerkt heeft voor die specifieke organisatie en het aantal uren dat die vrijwilligers actief zijn geweest.

Er waren voorafgaand, tijdens en na het Oud Limburgs schuttersfeest rond de 1300 vrijwilligers actief en mede dankzij hen is het grootste schuttersfeest van de beide Limburgen een succes geworden. ,,Je kunt stellen dat de ruim 90.000 euro die nu naar verenigingen en instanties in de regio gaat, voor velen een welkome bijdrage is. Organisaties in Born en omgeving die hebben meegedaan, krijgen een extra financiële impuls en dat was van het begin af aan een van onze doelstellingen,” zegt een tevreden voorzitter Pieter Meekels van de stichting OLS Born 2023.

In totaal krijgen meer dan honderd verenigingen, clubs en instanties een bijdrage. Onder hen ook maatschappelijk organisaties als het Toon Hermanshuis, Hospice Bronnerhof in Born, Speeltuin De Paddenstoel en Kasteelpark Born.

De uitbetaling van de vrijwilligersvergoeding aan de verenigingen vindt binnen nu en een aantal dagen plaats.

Het is al een tijdje stil hier op onze OLS-pagina. Maar we hebben niet stilgezeten. Achter de schermen zijn nog best wat mensen bezig geweest met de afronding van ons schitterend feest. Een van hen is Bas van Rockateer.nl, die alle beelden die hij had, bekeken heeft en daar nu een schitterende video van heeft gemaakt. Ga er even rustig voor zitten en geniet…

Schutterij St. Antonius Nederweert is winnaar geworden van het OLS 2023. Het zestal uit Nederweert wist in een zinderende finale op zaterdag 8 juli schutterij St. Urbanus uit Maasniel te verslaan.

De organisatie van het OLS in Born feliciteert St. Antonius van harte en wenst de schutterij veel succes bij de organisatie van het OLS 2024.

Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden hierbij alvast een korte foto-impressie van de kaveldag op het OLS-terrein in Born. De beelden zijn van het OLS Born-fototeam onder aanvoering van Sjoerd Smeets.

Wil je alle foto’s zien die ons fototeam heeft gemaakt? Ga dan naar https://sjoerdsmeets.smugmug.com/OLS-2023

Buurman Paul zit d’r klaor veur..

Dertig schutterijen starten op zaterdag 8 juli om 11.05 uur met het kavelen op het OLS in Born. Gelijktijdig met deze schietwedstrijd voor zestallen vindt op het feestterrein aan de Groenstraat ook de OLS-jeugdschietwedstrijd plaats. Dat evenement begint om 12.30 uur.

De dertig schutterijen die kavelen om de Um (het beeldje dat de winnaar van het OLS 2023 een jaar lang mag koesteren) hebben zondag 2 juli tijdens de zestallen-schietwedstrijd niet gemist. Het kavelen begint dus om 11 uur, de schutterijen mogen tien minuten eerder starten met inschieten. De schutters schieten bij aanvang van de kaveling op blokjes van 1,5 centimeter. De beste tien schutterijen zullen worden gehuldigd op het podium in de feesttent. Meer informatie over het kavelen is te vinden op: Algemene informatie over de kaveling – OLS Federatie


Jeugdschieten

Om half één start het OLS-jeugdschieten. Hieraan doen 16 schutterijen mee. De eerste acht schieten van 12.30 tot 13.15 uur, de tweede acht van 13.25 tot 14.10 uur. Daarna volgt kaveling. De blokjes bij het jeugdschieten zijn 1 centimeter groot. Het jeugdschieten gebeurt door drietallen. De deelnemende schutterijen zijn:

Sint Michaël & Sint Ansfried Thorn, Sint Mauritius Strucht, Sint-Hubertus Manestraat, Sint Rosa Sittard, Sint Joris Wessem, Sint-Laurentius Bocholt, Sint Jan Baexem, Prins Hendrik Sint Odiliënberg, Sint Nicolaas Meijel, Sint Sebastianus Voerendaal, Sint Catharina Beek, Sint Michaël Ool, Sint Sebastianus Herkenbosch, Sint Nicolaas Heythuysen, Sint-Martinus Grootbeersel en ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray.

De beste drie schutterijen bij het jeugdschieten worden gehuldigd op het podium in de feesttent. DJacky zorgt deze zaterdag voor muziek.

Foto: Beeld van het kavelen tijdens het OLS in Born, afgelopen zondag.

De parkeerterreinen die op 2 juli beschikbaar waren, zijn ook op zaterdag 8 juli open. De parkeerplaats aan de Oude Baan/Vreeboschweg ligt het dichtst bij het terrein. Er is zaterdag 8 juli geen entree.


Warmte

De OLS-organisatie in Born heeft met het oog op de verwachte tropische omstandigheden extra maatregelen getroffen. Zo is er een zonnebrand-automaat aanwezig, zijn er waterpunten van WML en zijn er extra veel parasols beschikbaar om toeschouwers de mogelijkheid te geven om in de schaduw te verblijven. Ook is er een extra buitentent blijven staan zodat er nog wat meer schaduw is op het terrein.

De consumptiepenningen die afgelopen weekeinde gekocht zijn, zijn ook zaterdag 8 juli geldig. Gekochte penningen worden echter niet teruggenomen. Het kinderdorp is voor een groot deel blijven staan en op de kavelzaterdag geopend.

Op 2 juli vond het OLS plaats. Naast de schietwedstrijd waren er nog talloze andere competities die dag. De OLS-federatie heeft de uitslagen op een rijtje gezet. Die zijn te bekijken in dit document.

Vanavond, vrijdag 30 juni, treden de Schintaler op in de feesttent van het OLS in Born. In het voorprogramma komen Marjolein Heijltjes en Richtig Rex op bühne. Er zijn geen kaarten meer te koop voor deze feestavond.

Kom zoveel mogelijk met de fiets. Er zijn voldoende parkeerplaatsen voor fietsen bij het feestterrein.

Bezoekers die met de auto komen, kunnen parkeren op de reguliere parkeerplaatsen bij het OLS-terrein. Op de toegangswegen naar Born staan borden die verwijzen naar het OLS. Volg die borden en u komt vanzelf bij de parkeerplaatsen uit. De ingang van het feestterrein ligt aan de Oude Baan-Vreebosweg (dat is een veldweg die goed bereikbaar en berijdbaar is). De ingang aan de Groenstraat is NIET open. Inwoners van Born die willen komen, kunnen het beste via de Bosstraat/Bosweg naar de tent fietsen.

Op de Oude Baan is een Kiss & Ride strook aanwezig. Volg hiervoor de gele OLS-borden.

Consumptiebonnen kosten 2,40 euro. De bonnen zijn de overige dagen van het OLS (zondag en volgende week zaterdag tijdens het kavelen) ook geldig. Eenmaal gekochte bonnen worden niet teruggenomen. Betalen kan met PIN en cash, PIN heeft onze voorkeur.

Er is in de tent geen garderobe aanwezig.

Basisschool De Kingbeek Grevenbicht-Obbicht heeft ’t Ummeke gewonnen tijdens het Kinjer OLS in Born. De school uit Grevenbicht haalde 726 punten, acht punten meer dan De Kei uit het Belgische Beek. De Zjwiek uit Roggel werd derde. 

Er deden 25 schoolschutterijen mee aan het Kinjer OLS. Zij liepen ’s morgens een optocht door de straten van Born, en lieten aan de tienduizend bezoekers zien hoe zij zich de afgelopen maanden alle facetten van het schutterswezen eigen hebben gemaakt. Tijdens het defilé lieten zij allemaal een ‘yell’ horen, een spreuk of kreet die ze samen roepen. 

Tijdens de optocht werden de schoolschutterijen ook beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals beste koningspaar, beste yell en beste bordjes.  

Na de middag vond de schietwedstrijd plaats, die gewonnen werd door De Samensprong en de Kameleon uit Grubbenvorst. De organisatie kijkt terug op een succesvol verlopen Kinjer OLS, zonder noemenswaardige bijzonderheden. ,,Het was mooi om te zien hoe de kinderen van de deelnemende scholen hebben genoten van dit Kinjer OLS,” kijkt voorzitter Pieter Meekels van de Stichting OLS 2023 Born terug op dit evenement. ,,We kunnen nu met een gerust hart toewerken naar het OLS op zondag 2 juli.”   

Het OLS Born gaat woensdag 28 juni verder met een seniorenmiddag (uitverkocht) en vrijdag met de feestavond met de Schintaler, die eveneens uitverkocht is. 

Zondag 2 juli om 13.30 uur is de optocht van het OLS door de straten van Born, gevolgd door de (schiet)wedstrijden vanaf 16.30 uur. Er zijn in de feesttent verschillende optredens. 

De volledige uitslag van het Kinjer Ols is: 

Beste bordjesdrager  Totaalsom 

 1. De Vlieger, Kaulille 368,00
 2. Hubertusschool, Herten 367,00
 3. na loting: De Kei, Beek 366,00

Beste commandant  Totaalsom  

 1. na loting: Hubertusschool, Herten 371,00
 2. na loting: De Zjwiek, Roggel 371,00
 3. De Kingbeek, Grevenbicht 369,00

Beste houding  Totaalsom  

 1. De Bron, Neerbeek 368,00
 2. na loting: Swentibold& De Wissel, Born 365,00 
 3. na loting: De Hovenier, Montfort 365,00

Beste tambour-maître  Totaalsom 

 1. Hubertusschool, Herten 387,00
 2. De Maaskei, Urmond 382,00
 3. na loting: Swentibold& De Wissel, Born 380,00 

Beste vaandeldrager  Totaalsom

 1. De Bron, Neerbeek 386,00
 2. De Zjwiek, Roggel 378,00
 3. St. Dionysius, Schinnen 372,00

Beste yell  Totaalsom 

 1. De Leeuwerik, Einighausen-Guttecoven 370,00
 2. Swentibold& De Wissel, Born 369,00 
 3. na loting: St. Dionysius, Schinnen 368,00

Creatiefste bordje  Totaalsom 

 1. Swentibold& De Wissel, Born 364,00 
 2. na loting: De Zjwiek, Roggel 363,00
 3. na loting: St. Dionysius, Schinnen 363,00

Creatiefste vaandel  Totaalsom 

 1. De Zjwiek, Roggel 378,00
 2. De Samensprong & De Kameleon, Grubbenvorst 377,00
 3. De Leeuwerik, Einighausen-Guttecoven 376,00

Koningspaar  Totaalsom 

 1. De Kwir, Neer 355,00
 2. St. Dionysius, Schinnen 349,00
 3. na loting: Het Avontuur, Buchten 346,00

Schieten  Totaalsom 

 1. De Samensprong & De Kameleon, Grubbenvorst 67,00
 2. De Kingbeek, Grevenbicht-Obbicht 67,00
 3. De Kei, Beek 66,00

Op woensdag 21 juni maakte Doorstart.tv een reportage vanaf het OLS terrein en sprak daar met voorzitter Pieter Meekels.

Door de weersomstandigheden hebben we de uitgifteavond voor vrijwilligers, vandaag 22 juni, afgelast.

Morgen vrijdag 23 juni van 14.00-16.00 en van 18.00 – 20.00 is het mogelijk om je tas met informatie, T-shirt, keycord en badge met persoonlijke QR-code op te halen!

Waar?
FEESTTENT OLS (bereikbaar via de personeelsingang, Oude baan t.h.v. nr 91)

Tot morgen!!