CDA stelt vervolgvragen over prefabwoningen in Sittard-Geleen

Ons raadslid Jos Schlössels vraagt met enige regelmaat aandacht voor het woonbeleid in onze mooie gemeente. Sittard-Geleen is volgens ons nog steeds een fijne gemeente om te wonen, werken en recreëren en dat moeten we niet alleen koesteren maar nog veel meer aanjagen de komende jaren. Dat wij een gemeente zijn met 2 steden en 10 dorpen is in onze provincie best uitzonderlijk in positieve zin te noemen. Je kunt er zowel stedelijk als landelijk wonen, wat wil je nog meer!

Als CDA hebben wij voor het item wonen de laatste jaren regelmatig vragen gesteld. Een van de woonvarianten zijn de prefabwoningen. Het NOS achtuurjournaal van vrijdag 8 oktober jl. zond hier nog een interessante bijdrage over uit. Er werden 2 mooie praktijkvoorbeelden uit Assen en Heerenveen getoond. In Assen was een complex te zien dat op één dag “uit de grond werd gestampt”. De fabrikant, gevestigd in Friesland gaf aan dat de gevraagde exemplaren “niet aan te slepen zijn”. Vanwege deze enorme belangstelling gaat men dan ook binnenkort over naar een geautomatiseerd productieproces.

Zeker met de toename van het aantal eenpersoons huishoudens is een prefabwoning dé oplossing voor de alsmaar stijgende woningnood. Wij lezen daarnaast steeds vaker dat jongeren kiezen voor “klein maar fijn”, zij hebben geen behoefte aan ruime luxe woningen met grote tuinen. Nee, sterker nog: niet het wonen maar de kwaliteit van leven voert bij de jongere generatie de boventoon. De prefabwoningen zijn verder de ideale oplossing voor het langer zelfstandig blijven wonen als mantelzorgwoning die pal achter of in directe nabijheid van de oorspronkelijke woning snel kan worden gerealiseerd. Met diezelfde snelheid kunnen deze woontypes ook weer opgepakt en mogelijk elders herplaatst worden. In eerdere correspondentie hebben wij een en ander nader toegelicht over het doel en tevens noodzaak.

Al met al reden voor Jos Schlössels het college van Sittard-Geleen opnieuw te bevragen of zij al dan niet in overleg met woningcorporaties of andere partijen ook met prefabwoning projecten aan de slag wil gaan of misschien inmiddels is. Ook zijn wij benieuwd naar de gemaakte vorderingen in het in 2018 ingezette Tiny House project.

Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Met vriendelijke groet,
namens de CDA fractie,
Jos Schlössels

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *