In de meeste gesprekken die ik voer tijdens exposities en tentoonstellingen denken de meeste bezoekers meestal aan een oude vent die boven op zolder met zijn treintjes zit te spelen.
Niets is minder waar. Er is geen enkele hobby waar zoveel verschillende technieken bijelkaar komen als modelbouw. Bij een modelspoorbaan komt het meeste uit een doosje en hoeft maar in elkaar te worden gezet. Zo is het bij mij ook ooit begonnen. Maar op mijn modelbaan wilde ik graag iets herkenbaars hebben uit mijn eigen omgeving, en omdat er naar Nederlands voorbeeld weinig of niets te koop was (is) bleef niets anders over dan het zelf maken.
Mijn eerste model was het ouderlijk huis, toen de kerk van Klimmen en het huis van de burgemeester. Inmiddels is dat alweer 45 jaar geleden. Door de jaren heen werd het zelf bouwen mijn passie en verdween de trein naar de achtergrond. Zelf bouwen geeft veel meer voldoening dan iets wat je in de winkel koopt.
De verzameling telt inmiddels meer dan 50 verschillende modellen uit het Limburgse land in diverse schaalgroote. Omdat ik van oorsprong een spoorwegliefhebber ben zijn er natuurlijk veel stations en seinhuizen nagebouwd, maar ook kastelen, wind en watermolens en kerken. Ook het bouwen van locomotieven in de schaal 1:87 (Ho) en schaal 0 (1:43,5) maakt deel uit van mijn hobby. 9 jaar geleden heeft zich via een workshop modelbouw collega Jack Bukkems bij me gevoegd, en samen bouwen wij aan Limburg in Miniatuur. Jack bouwde onder meer de gehele markt van Sittard met kloosterkwartier.
De meeste gebouwen worden gemaakt van 1mm dik styreen, dat is het basis materiaal, maar ook diverse andere materialen worden gebruikt, zoals papier, karton, koperdraad, kralen, cocktail prikkers, sate stokjes, bijna alles is bruikbaar. Alles wordt met de hand uitgesneden en bekleed met geprinte steenstructuren. Inmiddels wordt ook gebruik gemaakt van een kleine freesmachine.
Snijden, boren, draaien, frezen, solderen, lijmen, electro zijn allemaal technieken die bij het bouwen van een model van pas komen. Ook historisch onderzoek maakt deel uit van het nabouwen van een model. Foto’s en tekeningen zijn onmisbaar. Ook zelf bouwtekeningen maken en opmeten van gebouwen behoort tot een van de taken.
Natuurlijk zijn er tegenwoordig diverse moderne techieken die het hobbymesje en potlood overbodig maken, maar ons gaat het erom dat je de hobby op een zo eenvoudig mogelijke manier kunt uitoefenen zonder gebruik te maken van dure aparatuur.
Om u de gelegenheid te geven om kennis te maken met deze facinerende hobby staan we met diverse modellen op de Gangelter Modelbouwtage op 30 november en 1 december en nemen we deel aan het Wéntjerdruim programma in Sittard.
Kom kijken, en laat u verleiden in de wereld die modelbouw heet.
Bert Senden
Geef een reactie