gob vraagt aandacht voor informatieve app

Raadslid Marcel Claessens van de politieke groepering gob heeft aandacht gevraagd voor een informatieve app voor jongeren die 18 jaar worden.

In de nieuwsbrief van Gemeente.nu van 27 januari 2022 stond een artikel over een informatieve app voor jongeren die 18 jaar worden.

Het artikel draait om het volgende; Inwoners van Rotterdam die 18 jaar worden, kunnen zich via een app informeren over hun nieuwe rechten en plichten. De gemeente zet hierin alle belangrijke zaken voor hen op een rij, zoals het regelen van een eigen zorgverzekering. 

Met de app Kwikstart wil Rotterdam jongeren een helpende hand bieden in de fase van hun leven, waarin er veel op hen af komt. ‘De keuzes die jongeren maken als achttienjarigen, kunnen bepalend zijn voor de komende jaren. Daarom hebben ze betrouwbare informatie nodig. Pas als ze daar over beschikken, kunnen ze de juiste afwegingen maken en nieuwe mogelijkheden benutten,’ zo schrijft de gemeente.

Een app voor alles!

De Kwikstart-app zet alles wat jongeren moeten regelen op een rijtje. Denk aan zaken als DigiD, zorgverzekering en studiefinanciering. Daarnaast geeft de tool ook handige informatie en tips over wonen, geldzaken en (mentale) gezondheid. Waar kunnen ze in de gemeente bijvoorbeeld hun zaken kunnen regelen, maar ook waar kunnen ze terecht als ze er zelf niet uitkomen.

‘Lokale informatie toevoegen’

Kwikstart is een initiatief van Stichting Kinderperspectief. Naast de gemeente Rotterdam waren ook gemeente Leiden en jongeren uit beide steden betrokken bij de ontwikkeling van de app en de vernieuwde website. ’Hierdoor kan iedere gemeente in Nederland nu lokale informatie aan de app toevoegen.’

gob ziet veel voordelen in een app, zoals de Kwikstart app, voor jongeren die de leeftijd van 18 jaar bereiken. gob heeft naar aanleiding hiervan een aantal vragen aan het college van B&W van Sittard-Geleen gesteld zoals;

  • Op welke wijze worden jongeren uit Sittard-Geleen die de leeftijd van 18 jaar bereiken geïnformeerd over hun rechten en plichten?
  • Staat het college ervoor open om te onderzoeken of een app, zoals de Kwikstart-app, in Sittard-Geleen geïmplementeerd kan worden?
  • Indien ja, is het college dan ook bereid om lokale informatie voor jongeren aan de app toe te voegen?
  • Indien ja, is het college bereid om jongeren uit Sittard-Geleen bij de uitwerking te betrekken?
  • Indien het college niet openstaat voor een app, zoals de Kwikstart-app, graag een toelichting.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *