Herdenking bevrijding Limburg

De stichting 4 Mei Herdenking Born heeft in het kader van de bevrijding van Limburg 75 jaar geleden het volgende programma samengesteld voor zowel de jeugd alsook onze oudere inwoners.

25 september 2019, aanvang 19.30 uur, lezing in de Catharinakerk te Buchten door dhr. Herman van Rens.

Onze Commissaris van de Koning, Dhr. Bovens, zal een inleiding houden en daarna zal dhr. Herman van Rens in woord en beeld meenemen naar de oorlogsjaren 40-45 en de gevolgen.

Zowel Joden als ‘zigeuners’ (Sinti en Roma) waren slachtoffers van de Holocaust. Mensen uit beide groepen werden vervolgd en vermoord omdat zij, in de opvatting van de nazi’s, waren geboren als leden van een minderwaardig ras. Tussen de vervolging van Joden en van Sinti en Roma bestaan dan ook overeenkomsten. Maar er zijn ook grote verschillen.

In de lezing van 25 september in Buchten schetst de inleider hoe de zigeunervervolging zich voltrok en in welke opzichten die overeenkwam met, en verschilde van de Jodenvervolging. In de tweede helft van de lezing wordt besproken wat er gebeurde in Nederland en tenslotte in Limburg.

Herman van Rens (1946) is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn vrouw Annelies van Rens-Wilms deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. Hij promoveerde  op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg: ‘Vervolgd in Limburg’. Jaarlijks organiseert het echtpaar Van Rens wetenschappelijke herdenkingsreizen naar Auschwitz en omgeving. Momenteel werken zij aan een wetenschappelijke publicatie over de transporten van bijna tienduizend Joodse mannen naar de dwangarbeiderskampen in Silezië, de ‘Coseltransporten’. Verdere informatie hierover www.holocaustlimburg.nl .

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *