
Buurt-app Nextdoor is sinds 2016 actief en heeft honderdduizenden leden. Sinds vorige jaar is Nextdoor negatief in het nieuws. Mensen klagen dat ze – zonder toestemming – als afzender op briefkaarten worden verstuurd aan wijkgenoten. Wat is hier aan de hand?
Wat is Nextdoor?
Nextdoor is een soort Facebook voor buurten. Wijkgenoten kunnen via de Nextdoor-site of -app kletsen over leuke activiteiten zoals het organiseren van een straatfeest. Maar ze kunnen elkaar ook wijzen op zwerfvuil en verdachte figuren die in de wijk rondhangen. Nextdoor kan dus voor meer samenhang en verbinding zorgen in de wijk.
Dat is een mooie missie, maar tegelijk is Nextdoor een bedrijf met een winstoogmerk. Ze willen zoveel mogelijk mensen bereiken, ook met advertenties. Nextdoor zet daarom vooral in op groei van het ledenbestand. Het belangrijkste middel is ‘vertel-een-vriend’-marketing. Nextdoor vraagt leden of Nextdoor namens hen een aantal briefkaarten mag versturen naar wijkgenoten om ook lid te worden van Nextdoor.
Klachten over briefkaarten
Mensen klagen dat ze als afzender worden genoemd in de briefkaarten. Dit zou ‘misbruik’ van persoonsgegevens zijn want de leden hebben voor dit gebruik geen toestemming gegeven. Althans: niet bewust.
Zo’n brief hebben we vandaag in de wijk Hondsbroek-Aldenhof ontvangen. De persoon die hier vermeld wordt wist van niks. De reviews die deze app in de App Store krijgt liegen er niet om.
Vermijd deze app!
Geef een reactie