Vette Lente Party en Onthulling Katerbeeld, een mooi feest!

Op zaterdag 14 mei heeft wethouder Pieter Meekels samen met John Janssen (voorzitter CV de Katers) op de Holtummer Markt in Holtum een standbeeld ter ere van de Holtumse carnavalsvereniging CV De Katers onthuld.

Het beeld zou oorspronkelijk eerder worden geplaatst als toegift op het 6×11-jarig jubileum van CV De Katers, maar ten gevolge van de coronapandemie moest de onthulling herhaaldelijk worden uitgesteld.

Zaterdag was het zover. Het door vormgever Maurice Mentjens ontworpen kunstwerk werd dan eindelijk aan de Holtumse gemeenschap gepresenteerd. Helaas kon de ontwerper er zelf niet bijzijn wegens ziekte. Als toelichting op het resultaat van de opdracht van CV De Katers zette Mentjens het volgende op papier:

Ik had verschillende ideeën voor het standbeeld maar het idee dat mij én de mensen van de Raad van Elf het meeste aansprak was het schetsontwerp van het standbeeld zoals het nu hier staat.

Het beperkte budget én de wens om het logo van de Kater als basis te gebruiken voor het standbeeld, maakte het natuurlijk niet gemakkelijk.

Allereerst iets over het Kater-logo. Het oud Kater-logo is alleen een zwarte kater. Ik vind dit een veel sterker beeldmerk of logo. Het wit ketje dat in de jaren ’90 is toegevoegd is leuk maar voegt niks toe, het doet mijns inziens afbreuk aan het logo. Ik denk dat het destijds omwille van de emancipatie is toegevoegd. Ik vond dat we beter konden kiezen voor een sterk beeldmerk in plaats van een slap ‘politiek correct’ aftreksel dat iedereen moet bekoren.

Het standbeeld moet natuurlijk een monumentale uitstraling krijgen. Het katerlogo op een sokkel zetten is natuurlijk niet echt spannend. Daarom ben ik gaan nadenken hoe we dit op een andere, meer bijzondere, manier kunnen doen.

Zo ontstond het idee om een erezuil te maken met daarbovenop de zwarte Kater. Erezuilen of triomfzuilen kennen jullie wellicht uit Rome, zoals de zuil van Marcus Aurelius, maar ook in Parijs, Brussel en London staan beroemde erezuilen. Ze werden voor het eerst door de Romeinen geplaatst ter herinnering aan een belangrijke gebeurtenis of een belangrijk persoon. Boven op de zuil stond een standbeeld van een god of een engel of van de persoon die met de zuil geëerd werd. In dit geval dus de Kater als een soort afgodsbeeld voor het Holtumse carnaval, vergelijkbaar met het gouden kalf uit de Hebreeuwse bijbel.

Romeinse erezuilen waren altijd rijk versierd met reliëfs van een belangrijke gebeurtenis of persoon waarvoor de zuil werd opgericht. Zo had ik de zuil willen voorzien van een carnavalsoptocht of van dansende katers en ketjes maar deze ogen waarvoor we uiteindelijk hebben gekozen zijn als beeld natuurlijk het sterkste. Het zijn in feite de oplichtende ogen van de Holtumse katers en ketjes tijdens hun nachtelijke carnavals festiviteiten.

Je kunt de zuil ook vergelijken met een meiboom of vrijheidsboom in onze cultuur of een totempaal bij de indianenstammen in Noord Amerika.

Het is dus de bedoeling dat jullie vanaf nu, elk jaar, 11 dagen vóór het uitroepen van de prins, non stop rond de Katerzuil dansen, om de carnavals-goden gunstig te stemmen.

Het katerstandbeeld is volledig vervaardigd door Kunst- en Edelsmederij Rob Huyben te Maastricht. Het standbeeld is gemaakt van RVS en voorzien van een zwarte poedercoating door de firma Giessen te Heerlen. Het bestaande logo van C.V. De Katers is voor dit standbeeld opnieuw gestileerd door Roger Huskens te Maastricht. De ogen zijn vervaardigd door Swen Pennings te Maastricht.

Met behulp van subsidie van de gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, de Oud Prinsen en een bijdrage uit de eigen clubkast heeft CV de Katers uiteindelijk de financiering rond gekregen. Maurice Mentjens heeft ook een duit in het zakje gedaan door zijn uren niet te tellen, hetgeen toch een slok op een borrel scheelt.

Na afloop van het officiële gedeelte was het de beurt aan de feestband; de Knallermann. Zij hebben ervoor gezorgd dat het een gezellige dag werd in Holtum en ook het weer deed goed mee. CV de Katers kijkt dan ook met trots terug op een meer dan geslaagd evenement. CV de Katers Holtum

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *